Alla barn behöver lära sig om sina rättigheter i skola och förskola. I utbildningen Likarätt samarbetar elever, personal och vårdnadshavare för att bejaka barns olikheter och skapa trygga relationer.
På den ideella föreningen Barnombudet i Uppsala län arbetar 10 personer med att se till att barns och ungas rättigheter fungerar. I Arvsfondsprojektet Likarätt har de tagit fram en webbutbildning som kan användas av förskolor och skolor i hela Sverige.
– Utbildningen ger personal och vårdnadshavare en möjlighet att arbeta praktiskt med barnkonventionen, säger Maya Perez Aronsson, projektledare.
”Likarätt” är ordet som Barnombudet använder istället för icke-diskriminering och likabehandling.
– Det handlar om mer än rätten att slippa diskriminering. Dessutom behöver barn behandlas olika för att de ska få samma möjligheter. Inte minst i skolan är det viktigt att bejaka barns olikheter, säger Maya Perez Aronsson.
För personal och vårdnadshavare räcker en halvtimme för att lära sig att praktisera grunderna i barnkonventionen.
För barnen är Likarätt är anpassat för olika ålders-/mognadsnivåer och funktionsvariationer. Här finns både små historier om de tre ”filurerna” Mima, Pop och Solo och fördjupad kunskap för gymnasieelever. Allt är tillgängligt och begripligt.
I det tidigare Arvsfondsprojektet Barnrätt för alla tog Barnombudet fram ett uppskattat material som förklarar barns rättigheter för målgrupper med funktionsvariationer. Ett liknande material hade aldrig tidigare funnits.
Barnombudet i Uppsala län
En ideell förening som arbetat för barnrätt i Uppsala sedan 1980-talet. Driver också nationella projekt.