Brottslighet inom bostadsrätts-föreningar ökar stadigt. Lagstiftningen är bristfällig och polisen saknar i många fall rätt kompetens och resurser för att hantera dessa frågor. Det anser Staffan Teste, ordförande i Bostadsrättsägarnas Riksförbund.
Han efterlyser striktare tag från samhället för att stävja brottsligheten inom bostadsrättsföreningar, polisenheter som är specialiserade på just denna typ av brott och bättre lagstiftning.
– Det är viktigt att bostadsrätts-innehavare sätter sig in i stadgar och reagerar när styrelsen inte sänder ut verksamhets- och årsberättelsen i tid, ställer in eller skjuter på stämmomöten. Var observant när styrelsen försöker missbruka sin ställning och få igenom beslut som i första hand gynnar styrelsen själv, p-platser, hissar till sina vindsvåningar eller tillskansa sig lägenhets- eller förrådsutrymmen eller minimera sina andelar och avgifter.
Läs föreningens årsbokslut
Vid köp av bostadsrätt rekommenderar Staffan Teste privatpersoner att skaffa information om föreningen och dess styrelse genom att bland annat titta på föreningens senaste årsbokslut. Det är också viktigt att kontrollera att föreningen genomför det löpande underhåll som krävs. Är avgiften till föreningen för låg kan det innebära att kostnader skjuts på framtiden då delar av styrelseledamöterna redan flyttat. Lyssna med tidigare boenden i föreningen. Mobbing kan ha förekommit.
Lagförslag förebygger brott i bostadsrättsföreningar
Regeringen har lagt ett nytt lagförslag som syftar till att förebygga och bekämpa brott i företag och bostadsrättsföreningar. Förslaget innebär bland annat att det blir obligatoriskt för samtliga bostadsrättsföreningar att lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket. Idag är det bara få som behöver det.
−Lagförslaget gör det lättare att upptäcka om föreningar inte inkommer med någon årsredovisning eller lämnar in en årsredovisning med felaktiga uppgifter. Det är positivt eftersom det försvårar för kriminella att använda bostadsrättsföreningar för att begå brott. Bostadsrättslagen måste göras om. Den gynnar idag styrelsen på den enskilde medlemmens bekostnad. Medlemmarna måste sammansluta sig och verka gemensamt, exempelvis via Bostadsrättsägarnas Riksförbund, för att få sina intressen tillgodosedda, säger Staffan Teste.