Att klara sig själv i en krissituation är viktigt, men grannar som finns nära till hands kan vara avgörande vid en större påfrestning. Har du redan en grannsamverkansgrupp, eller funderar du på att starta en? Ta med beredskapstänket i samtalet. Tillsammans kan ni hitta hållbara lösningar som fungerar både vid kris och i vardagen.
Forskning visar att grannsamverkan är en av de mest effektiva metoderna för att skapa trygghet och förebygga brott i ett område. Grannar kan också göra stor skillnad vid akuta situationer, som när någon plötsligt blir sjuk.
Grannsamverkan bygger på att grannar lär känna varandra och hjälps åt praktiskt, vilket inte bara ökar tryggheten utan också minskar anonymiteten – särskilt i flerfamiljshus. Peter Ekelund på Beredskapsfabriken har kopplat detta till beredskap och kallar det: Grannberedskap.
Grannberedskap som ämne
Grannberedskap handlar om att ta vara på möjligheten att stärka den egna beredskapen tillsammans med andra.
”Varför inte utnyttja detta och ta tag i den egna beredskapen”, säger Peter Ekelund på Beredskapsfabriken och tipsar om hur man kan börja:
– Genom att utgå från realistiska scenarier där du bor och i din vardag, kan du identifiera vilka behov du behöver kunna hantera för att vardagen ska fungera så normalt som möjligt – även vid en kris.
Vi har ett eget ansvar
Syftet med beredskap är att kunna hantera vardagen även under en kris – att gå till jobbet, reda sig själv eller kanske bidra till samhället på annat sätt. Planera för att klara dig själv i minst 7 dygn, gärna längre. Kommuner och myndigheter behöver prioritera verksamheter som vård och omsorg, där hjälp behövs allra mest.
Grannar och vänner
Ensam är sällan stark – samarbete är nyckeln till framgång. Ibland kan det kännas svårt att ta första steget och prata med en granne man inte känner. Det finns historier om personer som bott i samma hyreshus i flera år utan att veta vem de delar trapphus med. Känner du igen dig? Ibland behöver vi en anledning för att ta kontakt – kanske något bra, intressant eller till och med något tråkigt som hänt. Att prata beredskap kan vara en bra anledning – ett naturligt sätt att bryta isen och börja bygga en tryggare gemenskap.
Bygg upp din beredskap steg för steg
Att skapa beredskap handlar inte om att rusa iväg och panikhandla prylar, utan om att tänka smart och planera i lugn och ro. Börja med att ta det viktigaste först och gör en realistisk bedömning av vilka utmaningar ni behöver lösa.
Satsa på saker som kan användas till fler saker – både i vardagen och vid oväntade situationer. På så sätt får du möjlighet att öva och samla erfarenheter samtidigt som du gör genomtänkta val.
– Sedan är det dags att se över vad du faktiskt behöver för utrustning, säger Peter Ekelund.
Ingen materialsport
Gör inte beredskap till en materialsport – det är inte flest prylar som löser problemen, utan de smartaste lösningarna. Beredskapsfabriken levererar materiel både till privatpersoner och till större aktörer som kommuner, bostadsrättsföreningar och bostadsbolag. Vi hjälper dig att skapa och skräddarsyr trygghet på dina villkor.
Ta dig tid och planera i lugn och ro
Att skapa en hållbar beredskap är inget som görs på en kafferast. Ta dig tid och dela upp planeringen i omgångar – utan stress eller panik. Tänk logiskt och utgå från dina egna behov och de händelser som är mest sannolika i din vardag.
–Vi kan inte planera för allt. Men det är bättre att ha tänkt igenom vissa steg och hur man skulle kunna lösa en utmaning om den uppstår. Och glöm inte att dela dina erfarenheter med andra – det är ofta där de bästa idéerna föds, säger Peter Ekelund.
Med tid och eftertanke skapar du en beredskap som fungerar när den verkligen behövs.
Samarbeta och skapa grannberedskap
Beredskap blir både enklare och roligare när du inte gör det ensam. Hitta sätt att samarbeta med grannar där du bor. Kanske kan du skaffa en ”Prepper-Polare” eller en ”Beredskaps-Bästis” – någon att prata och planera tillsammans med.
Hur kan ni hjälpas åt? Kanske kan ni dela på resurser, idéer och ansvarsområden? Hitta en gemensamhetslokal att inreda till en värmestuga? Fantasin sätter gränserna. Grannberedskap är också ett utmärkt ämne att ta upp på nästa föreningsmöte eller städdag. Tillsammans kan ni skapa en tryggare vardag och en gemenskap som gör skillnad vid oväntade händelser.
Öva – öva – öva
Det bästa sättet att lära sig vad du behöver och hur saker fungerar är att öva, gärna praktiskt. Då blir det tydligt vad som är viktigt och vad som kan prioriteras bort. Varför inte göra det till en aktivitet på nästa städdag eller föreningsmöte? Det stärker både beredskapen och gemenskapen.
TIPSLISTA
GÅ FRÅN ”JAG BORDE” TILL ”JAG GJORDE”
Att ta tag i din egen beredskap är att hjälpa både dig själv och andra. Men tänk längre än din ”krislåda” – du kanske inte ens är hemma om något händer. Börja inte med prylar, utan med situationer.
- Vad kan hända?
Utgå från olika scenarier som kan påverka dig eller din familj. Det kan vara små eller stora händelser, som:
– Storm och strömavbrott
– Översvämning eller brand
– IT-störningar
– Pandemi eller krig
– Lokala händelser i ditt område - Tänk scenarier – var är du?
Fundera på vad du behöver beroende på var du är:
– Hemma
– I bilen eller på resa
– På jobbet
Har du en samlingsplats för familj och vänner om ni inte kan nå varandra? - Inventera vad du har
Gå igenom vad du redan har hemma:
– Mat och vatten
– Sjukvård och hygien
– Utrustning (radio, kök, värme) - Komplettera genomtänkt
Skaffa det som saknas – men välj saker du även kan använda i vardagen. Till exempel ett stormkök för utflykter som också fungerar vid strömavbrott. Och kom ihåg: det är inte flest prylar som löser problemen.
Tre bra prylar att börja med:
1. Vevradio – för information vid kris.
2. Vattendunkar – för enkel lagring av vatten.
3. Extra kök – för både vardag och kris.
Tre bra saker att tänka på:
1. Grannsamverkan – tillsammans är ni starkare.
2. Kunskap – förstå dina behov.
3. Öva – praktiskt lärande ger trygghet.
Att börja är enkelt – små steg idag kan göra stor skillnad imorgon!