Skip to main content
Start » Framtidens Utbildning » Vidareutbildning skapar nya karriärmöjligheter för undersköterskor
Sponsrad

Yrket som undersköterska har de senaste åren genomgått en utveckling i samband med att man sett ett ökat behov av bredare och djupare kompetens. Genom att vidareutbilda sig inom demensvård, psykiatri, eller palliativ vård får undersköterskor värdefull kunskap att ta med sig ut i arbetslivet samtidigt som de blir mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Utbildningarna ges på halvfart och på distans, vilket gör det möjligt att till viss del kombinera med arbete. Sofie Gustafsson, utbildningsledare för specialistutbildad undersköterska inom demensvård ser att allt fler undersköterskor vågar ta klivet och vidareutbildar sig. Det är något som gynnar både vårdtagare och befintlig personal. 

Sofie Gustafsson

Utbildningsledare, TUC Yrkeshögskola

Foto: TUC yrkeshögskolan

– Det finns en stor efterfrågan på specialistutbildade undersköterskor på arbetsmarknaden och genom denna utbildning får du en stor kunskapsbank att ta med dig ut i arbetslivet. I utbildningen blandar vi praktik med teori och fördjupar oss inom flera olika områden. 

Många av de studerande ser fördelarna med att ta nästa kliv i karriären och anser att vidareutbildningen ger ökad arbetslust och större motivation.

– Utbildningen var det bästa jag gjort. Nu har jag jobb som kvalitetsundersköterska på en demensavdelning och har höjt lönen med 3000 kr bara i år. Plus alla underbara vänner jag fått för livet, säger Britt-Mari Åkesson, specialistutbildad undersköterska inom demensvård.  

Med rätt utbildad personal får arbetsplatsen en övergripande positiv effekt som gynnar både kollegor och vårdtagare.

– För mig var det viktigt att skaffa mig kunskap så att jag känner mig trygg i min yrkesroll vart jag än i framtiden kommer att arbeta, vilket också min utbildning på TUC gav mig. Den kunskapen ska jag idag försöka dela med mig till mina kollegor inom äldreomsorgen där jag jobbar, förklarar Kertu Päri, specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård.

Next article