Blekinge Tekniska Högskola satsar på unika utbildningar inom teknik och hållbarhet. Deras täta samarbete med näringslivet gör dessutom att studenterna har stora möjligheter att få jobb efter examen.
I våras blev Josefin Molander klar med sin 5-åriga utbildning Civilingenjör i maskinteknik. Teknik kan ibland ses som något mer ”grabbigt” och det var först senare som Josefin insåg att hennes stora intresse för att skapa och bygga grejer kunde kallas teknik. BTH lägger fokus på nya verktyg och möjligheter genom såväl tekniska kurser, tillgång till labblokaler och studentprojekt ute i näringslivet, vilket passade henne perfekt.
–Jag valde ingenjörsinriktningen och den 5-åriga utbildningen eftersom jag ville jobba med produktutveckling och maskinteknik. De första åren läggs grunden för utbildningen. Jag lockades av kurser som hållfasthetslära, maskinelement och materiallära. Det vill säga kurser som berör allt som ligger bakom en produkt. De sista två åren valde jag specialinriktningen innovativ och hållbar produktutveckling, säger Josefin Molander.
Direkt inblick i industrin
Josefin Molander har varit på sin första tjänst som konsult och systemingenjör i några veckor. Hon uppfattar att en stor anledning till att hon fick tjänsten var att det ingick mycket arbete i projektform, i kombination med kurser i relevant programvara och erfarenhet av maskinerna i labblokalerna.
–Företaget nappade också på min kunskap inom datamodellering och mitt gedigna examensarbete från Försvarets materielverk. Under utbildningen fick jag jobba med externa företag och få en direkt inblick i industrin. Många av BTH-kurserna fokuserar dessutom på hållbarhet och effektivisering i industrimiljö, vilket jag också har stort intresse för.
Internationella möjligheter
Josefin Molander var först nervös att hon inte skulle hitta jobb efter examen, men fick svar direkt från de tiotal jobb som hon sökte.
–Det blev som en positiv chock. På sistone har de anställt cirka 25 nyexaminerade på konsultföretaget jag jobbar på, där i princip alla på min avdelning är från BTH.
När jag sökte jobb var det också väldigt positivt att jag hade varit på utbytesstudier. BTH har en internationaliserad profil, vilket ger goda möjligheter till att plugga utomlands. Jag var en termin i Italien och en termin i Frankrike.
Enda skolan i Sverige med marin teknik
Sofia Glashoff påbörjade sin utbildning Civilingenjör i marin teknik 2018 och går nu sitt sista år.
Sofia Glashoff
Civilingenjör, marin teknik
Foto: Robin Frejd, BTH
–Jag har alltid varit intresserad av det marina och gick Naturvetenskapligt program med inriktning marinbiologi på gymnasiet. BTH kändes givet eftersom det är den enda skolan i Sverige som har marin teknik som inriktning.
Under utbildningen så har Sofia Glashoff insett att det finns väldigt mycket att göra inom marinspektrat tack vare BTH:s bredd.
–Under tiden som jag har pluggat, så har flera olika intressen inom det marina fältet dykt upp. Jag gillar forskning och hur miljön påverkar våra vatten och möjligheten till att jobba inom detta i framtiden är stor.
Samarbeten med företag
Sofia Glashoff har redan haft många utomstående samarbeten. Hon har bland annat arbetat på Försvarsmakten.
–Flera företag i området har dragit i oss från början. De är väldigt intresserade av att jobba med oss när vi är färdiga, så jag får känslan av det blir lätt att hitta jobb. Jag gillar också att BTH är en mindre skola. Du får bra kontakt med lärare, professorer, föreläsare och andra studenter. Utbildningen är väldigt knuten till näringslivet, vilket så klart också är en stor fördel.