Skip to main content
Start » Framtidens Utbildning » Årets tech-tjej vill inspirera fler att välja techbranschen
utbildning

Årets tech-tjej vill inspirera fler att välja techbranschen

Foto: Microsoft/universum

Civilingenjörsstudenten Olivia Harlin, som utsetts till ”Årets tech-tjej 2022”, brinner för att göra teknikbranschen mer jämlik och diversifierad. Hon vill få fler att satsa på tekniska yrken genom att bredda bilden av tech till något som innefattar betydligt mer än maskiner, datorer och programmering. Tech handlar, enligt Olivia, minst lika mycket om kreativ, inkluderande och innovativ problemlösning.

Tech är inte bara maskiner, verktyg och programmering. För mig handlar det om att hitta kreativa lösningar på kluriga problem, säger Olivia, vars teknikintresse väcktes när hon började blogga som tonåring.

Olivias pappa, som jobbar i IT-branschen, inspirerade henne att lära sig mer om teknik. Efter teknikgymnasiet med inriktning mot IT och medieteknik i uppväxtstaden Luleå började Olivia utbilda sig till civilingenjör med inriktning mot interaktion och design. Nu har hon påbörjat sitt fjärde år.

–Den civilingenjörsutbildning jag går finns enbart här i Umeå. För mig känns det här helt rätt. Utbildningen ger mig möjlighet att kombinera mitt teknikintresse med min passion för att människor och psykologi. Det är roligt att kombinera digitala tjänster med en kreativ skapandeprocess, vilket jag verkligen får göra på den här utbildningen, säger Olivia.

Vill skapa inkluderande appar och tjänster

Olivia brinner för att stärka mångfalden och jämställdheten i techbranschen.

–Det är jätteviktigt att öka andelen kvinnor i denna mansdominerade bransch, men jag är övertygad om att mångfald utifrån ett bredare perspektiv kan gynna hela branschen. Det handlar om att få en techbransch som speglar samhället med medarbetare i olika åldrar och med varierande etnisk bakgrund. Samhällets pågående digitalisering kräver att företagen exempelvis kan skapa appar som inkluderar och tillgängliggörs för alla, säger hon.

Hennes råd till den som är intresserad av en ingenjörsutbildning är att våga prova och våga söka. Ingenjörsprogrammet ger en bred grund att stå på och en civilingenjörsutbildning innebär många valmöjligheter.

–Jag vet ännu inte exakt vad jag vill arbeta med efter examen, men jag är övertygad om att mina teknikkunskaper kommer till nytta på ett eller annat sätt. Min plan är att fortsätta påverka och vara med och förändra techbranschen i en positiv riktning, säger Olivia.

Vision om en jämställd techbransch

Under gymnasietiden arbetade Olivia extra på Teknikens Hus Science Center i Luleå, där hon höll programmeringskurser för barn. Hennes främsta drivkraft var att väcka ett teknikintresse hos så många barn och unga som möjligt, oavsett om de är uppvuxna i en miljö där teknik är en självklarhet.

–Jag har tidigare engagerat mig i organisationen Pepp, ett mentorskapsprogram för teknikintresserade gymnasietjejer. Idag sitter jag i styrelsen för DataTjej, ett nätverk för kvinnor och icke-binära som studerar och arbetar inom tech. Det känns viktigt att fortsätta engagera mig och konkret bidra till att min vision om en jämställd techbransch ska bli verklighet, menar Olivia.

Vill förändra bilden av techbranschen

Trots att techbranschen är mångfacetterad lever bilden kvar av att branschen främst handlar om verktyg, bullriga fabriksmiljöer och stora maskiner. Det är en bild som hon vill bidra till att bredda genom att informera och lyfta fram förebilder.

–Arbetsgivare inom tech behöver visa att de arbetar aktivt och långsiktigt med jämställdhetsfrågor. De behöver även bidra till att bredda bilden av vad man kan arbeta med om man väljer att jobba med teknik, avslutar Olivia

Next article