Sofie Lindblom är civilingenjör och jobbar som innovationschef på Spotify. Hon var nära att välja bort ingenjörsyrket, men hamnade av en slump på en ingenjörsutbildning som kändes helt rätt.
Idag jobbar hon på ett av världens mest innovativa och snabbväxande företag och engagerar sig dessutom för att få fler kvinnor att satsa på ingenjörsyrket.
– Efter gymnasiet tog jag två sabbatsår, då jag testade en rad olika jobb ute i världen. När jag kom hem sökte jag flera olika högskoleprogram och hittade av en slump civilingenjörsprogrammet i medieteknik vid Linköpings universitet. Programmet passade mig perfekt eftersom det innehöll en mix av kreativt och logiskt tänkande, säger Sofie Lindblom.
Innehöll en mix av kreativt och logiskt tänkande
Som innovationschef på Spotify ansvarar hon för att bygga upp strategier, processer, verktyg och en företagskultur som främjar innovation så Spotify kan fortsätta växa snabbt och samtidigt vara ett av de mest innovativa företagen i världen.
– Jag leder aktiviteter, initiativ och experiment med fokus på företagskultur, långsiktig strategisk innovation, data driven innovation samt vår innovationsprocess. Mitt jobb är fantastiskt kul och rollen förändras hela tiden i takt med att Spotify växer och världen förändras. Vi försöker vara snabba och dynamiska i allt vi gör, ibland använder vi till och med vår egen innovationsprocess för att lista ut hur vi ska bli bättre, säger Sofie Lindblom.
Älskar att bli utmanad
Hon inledde sin karriär på Spotify som studentambassadör och skrev sitt exjobb om hur Spotify jobbar med innovation. Det ledde så småningom fram till rollen som innovationschef.
– Det är en yrkesroll som bara har växt och blir mer spännande för varje dag som går. Jag bestämde mig för att alltid göra mitt bästa. Lära mig allt om musikindustrin, design, produktutvecklingen, innovation eller vad jag nu kunde tänkas behöva lära mig, säger Sofie Lindblom.
Du kan alltid hitta något omkring dig som kommer att motivera dig
Hennes främsta drivkrafter i karriären är att skapa förändring, forma framtiden, äventyr, inspirerande människor, beröm, pengar, kärlek och att utforska världen.
– Min poäng är att det finns så många olika nivåer och vinklar till vilka drivkrafter vi motiveras av. Du kan alltid hitta något omkring dig som kommer att motivera dig och om inte, är det dags att gå vidare till något annat. Jag älskar att bli utmanad. Nästan på gränsen till att jag blir förbannad på mitt dåtida själv som sagt ja till något som mitt nutida själv absolut inte har koll på. Men så överlever man som så många gånger förr, klappar sig själv på axeln och inser att man tänjt ut sin comfort zone ytterligare lite grann, säger Sofie Lindblom.
Fler kvinnliga ingenjörer behövs
Hon engagerar sig för att fler kvinnor ska satsa på ingenjörsyrket, bland annat via Womenengineer.org
– Jag vill inte att fler tjejer ska missa de otroliga möjligheter och bredd som idag finns inom ingenjörsområdet. Du kan få vara med och lösa helt fantastiskt spännande utmaningar som formar framtiden. Det finns två anledningar till varför det som Womenengineer gör är så otroligt viktigt för mig. Den första är personlig. Det var väldigt nära att jag räknade bort ingenjör som något jag kunde bli i framtiden. Jag hade fördomar mot vilka som blev det och vad man gjorde. Jag trodde helt enkelt inte att det var för mig.
Jag trodde helt enkelt inte att det var för mig
– Den andra anledningen är att det är skrämmande att titta på de potentiella konsekvenserna om vi inte får in fler tjejer i den här industrin. Enligt en rapport från Europeiska Kommissionen kommer det saknas kompetens för över en halv miljon IT relaterade yrken redan 2020. Kan vi inte anställa smarta människor kommer utvecklingen att stanna av, säger Sofie Lindblom.