Den vanligaste frågan jag får som ingenjörsstudent är ”Men vad gör man som ingenjör?”. Det är en jättebra fråga och jag ställde mig själv den frågan innan jag började på Kungliga Tekniska Högskolan. Det svaret jag fick då var ”Allt! Man kan bli det mesta”. Det gjorde mig inte direkt klokare men jag sökte in till KTH ändå.
I dag är jag otroligt tacksam för att jag vågade prova utan att veta
vad jag gav mig in på. Under min uppväxt har mina föräldrar sagt ”Man kan inte vara så rädd för allt”.
Det har fått mig att våga även om det vid tillfällen varit läskigt.
Ibland har jag misslyckats med saker jag tar mig för, men jag har alltid
gjort mitt bästa och dragit lärdomar av mina erfarenheter. Genom mina
studier har jag fått nya perspektiv på världen, massor av kunskap och
möjligheter jag inte ens visste fanns.
Var inte så rädd för att prova
Under min tid på KTH har jag försökt inspirera och informera ungdomar vad det innebär, för mig att vara ingenjör. Det är nödvändigt för framtidens moderna ingenjörer att ha blandade perspektiv, erfarenheter och intressen som kanske är annorlunda från de traditionella stereotypiska ingenjörerna. Jag började gymnasiet på musikallinjen och genom en krokig väg med förvirring och tvivel hittade jag tillslut rätt. Nu vill jag att alla ska våga prova nya saker och hitta det som är rätt för dem. Genom att vara ute och träffa ungdomar har jag fått många frågor och bemöta en hel del fördomar om vad det innebär att vara en ingenjör.
Kombinera kreativitet, problemlösning och teknik
Ingenjörer är för mig kreativa människor som kan lösa problem som förändrar och förbättrar världen. För att kunna lösa några av våra största utmaningar idag krävs det dessutom att vi jobbar tillsammans. Därför är ingenjörsyrket, för mig ett människoyrke där jag får kombinera kreativitet, problemlösning och teknik tillsammans med andra. Vi kan vara hur bra som helst på avancerade tekniska lösningar, men om vi inte kan jobba tillsammans eller förstå vem som ska använda det vi gör. Vad är då poängen med vårt arbete?
Att slå hål på fördomarna i ingenjörsyrket
Något av det vanligaste jag får höra är ”Du är ett sånt där mattegeni, jag är inte bra på sånt. Det är inget för mig”. I början blev jag alltid obekväm av att höra detta. Jag är inte något matematiskt underbarn. Jag kuggade till och med min första mattetenta på KTH. Men skam den som ger sig, därför att hårt arbete lönar sig. I dag, många tentor senare, skulle jag säga att jag är bra på matte. Man behöver inte vara bra på varken matte eller fysik när man börjar, för det är något man blir bra på. Vi är ju trots allt på universitetet för att lära oss!
Framtiden behöver ingenjörer med olika perspektiv
Ett annat påstående jag ofta får höra är ”Jag är inte jätteintresserad av teknik så ingenjör passar inte mig”. Jag tror ärligt att alla människor skulle tycka det var roligt att jobba med teknik om de bara hittade sitt perspektiv och sin roll med teknik. Framtiden behöver ingenjörer med olika perspektiv, intressen och förmågor som kan jobba tillsammans och lösa problem. Min roll och mitt perspektiv är att försöka underlätta och förbättra människors dagliga liv med det jag jobbar med. Den tekniska specifikationen eller vilken kompileringstid min kod har, roar inte mig lika mycket. Jag vill arbeta med en kombination av teknik, människor och framtid.
Så för att svara på frågan ”Vad gör en ingenjör?”. Vi kan göra nästan allt och jag kan lova att det finns en plats för dig! Kom ihåg man kan inte vara så rädd för allt, ibland är det bara att prova för att se om det är rätt.