Från musikallinjen till Kungliga Tekniska Högskolan. Årets Female Leader Engineer, Antonia Dåderman, siktar mot att bli svensk industris nästa stora ledare.
Året är 2019 och svenskt näringsliv är långt ifrån jämställt. Nio av
tio vd:ar i börsnoterade företag är män, och vart fjärde bolag saknar
helt kvinnor i ledningen. Men utvecklingen går framåt. Genom programmet Female Leader Engineer
identifieras nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer med potential för
ledarroller i framtiden, och skapar på så sätt en brygga mellan
alumnerna och svensk industri.
– Årets program
har haft 20 imponerande deltagare och det har varit väldigt givande att
som partnerbolag få följa dem. Det känns fantastiskt att näringslivet
inom kort kommer fyllas på med dessa drivna och engagerade framtida
ledare, säger Lovisa Mankert, Talent Management på Volvo Cars.
”Det känns helt fantastiskt och stort”
Flera hundra studenter från Sveriges högskolor och universitet sökte in, varav 20 valdes ut för att delta i hösten program. Deltagarna har, förutom att genomgå personlighets- och logiska tester samt kompetensbaserade intervjuer, fått chansen att få en insyn i partnerbolagens verksamhet och kultur genom exklusiva besök på företagen. Av dessa deltagare valdes sedan tio finalister ut som fick berätta varför just de ska bli framtidens ledare inför en jury bestående av partnerbolagen.
Årets partnerföretag har bestått av Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, SSAB, Stora Enso, Volvo och Kvinnokompetensen. Årets Female Leader Engineer får själv bestämma vilka tre av dessa bolag hon vill spendera sitt 18 månader långa trainee-program hos, samtidigt som hon får delta i Kvinnokompetensens ettåriga ledarskapsprogram Take the Lead. I år heter vinnaren Antonia Dåderman.
– Det känns helt fantastiskt och stort. Jag har haft så roligt de här veckorna och jag har lärt mig otroligt mycket. De andra deltagarna har inspirerat mig på många plan, jag är så glad att Female Leader Engineer har gjort det här programmet möjligt. Jag är stolt och väldigt tacksam, berättar Antonia.
Musikalinspirerat ledarskap
Men Antonias väg hit har inte varit spikrak. Född och uppvuxen i Stockholm inledde hon sin gymnasietid på musikallinjen, för att ett år senare byta till samhällsvetenskap och därefter gå tekniskt basår på KTH innan hon kunde börja läsa till Civilingenjör Informationsteknik på samma skola. Fem år senare har 25-åringen både hunnit med ett utbyte i Singapore, studentprogram i Kina och ett tal i europaparlamentet i Bryssel. Själv tror hon att det kan ha varit hennes breda bakgrund som fick juryn att utse henne till vinnare.
– När jag fick mitt första officiella ledaruppdrag på KTH och började fundera på hur jag ville vara som ledare så såg jag musikalscenen framför mig igen. Varje person i mitt team hade en huvudroll inom sitt område, och min roll som ledare var att sätta scenen för dem så de kunde leverera. Oavsett om det var att öva dialoger med dom, att ta fram rekvisita eller att rikta ljuset rätt så skulle jag göra det. Min roll som ledare var att lyfta dem och se till att de hade vad de behövde, säger hon.
Gällande framtiden ser hon fram emot att prata med partnerföretagen och starta konversationer med dem, även om hon ännu inte vill bestämma sig för vilka bolag hon vill välja i sitt trainee-program. Beslutet är för tufft. Men efter den här hösten vet Antonia i alla fall vad hennes dröm är.
– Min dröm är att kvinnor ska känna att det finns en plats för dem i näringslivet och att det finns fler kvinnliga förebilder att se upp till.