Rafael Bermejo
Grundare Stiftelsen IFS
Foto: Stiftelsen IFS
Företagsamheten hos utlandsfödda ökar starkt i Sverige, under perioden 2003-2016 ökade enligt SEB antalet startade aktiebolag från 7 500 per år till 19 000. Priset Årets Nybyggare hyllar dessa framgångsrika företagare.
Priset arrangeras varje år av Stiftelsen IFS och det finns tre kategorier: Årets Nybyggare, Årets Pionjär och Årets unga pionjär.
– Det är fantastiskt att se hur intresset för företagande ökar i gruppen utlandsfödda och de med utlandsfödda föräldrar. Förra året hade vi 100 kandidater till priserna som sammantaget omsatte över 3 miljarder kronor och hade 2400 anställda, förklarar Rafael Bermejo, grundare av och ordförande i IFS.
Att skaka hand med Kungen
Priset har delats ut sedan år 1999 och syftet är att inspirera till och synliggöra företagandet hos dessa grupper, och då det delas ut av Kungen så innebär det också en mycket positiv marknadsföring för de som vinner.
Dessvärre finns idag en del hinder, ett är att det inte går att få uppehållstillstånd för att starta företag.
– Priset är ju ett erkännande och för de företag som redan börjat exportera, eller just ska börja, betyder ett pris från Kungen mycket, förklarar han.
Syftet med priserna är att visa på styrkan i företagandet och lyfta fram goda exempel samt visa på dessa företagares värde för Sveriges tillväxt.
– Vi kan jämföra med Silicon Valley, det är inte de inhemska amerikanerna som startar företag där utan de som kommer utifrån. På samma sätt skulle vi kunna skapa en hög attraktionskraft i Sverige för vassa och drivande entreprenörer. Men dessvärre finns idag en del hinder, ett är att det inte går att få uppehållstillstånd för att starta företag.
Uppmuntrande statistik
SEB sammanställde häromåret statistik över företagandet bland utlandsfödda och barn till utlandsfödda mellan åren 2003-2016. Den visar att företagen täcker ett mycket brett spektrum av verksamhetsområden.
– Statistiken slår hål på myten att utlandsföddas företagande mest skulle fokuseras inom handel. Antalet företag inom handel hade bara ökat med 24 procent under perioden jämfört med andra områden som ökat med flera hundra procent.
Statistiken visar också att tillväxten av nya företag bland gruppen barn till utlandsfödda hade ökat med 240 procent, att jämföras infödda svenskar som hade ökat sitt företagande med 63 procent.
– Vi ser också att företag som ägs av utlandsfödda tenderar att skapa en arbetsmiljö med mer mångfald, de anställer både ut sina egna nätverk och från samhället i stort. Jag önskar att fler kan förstå hur mycket entreprenörskap det finns hos alla utlandsfödda och deras barn, och att det är en kraft vi borde bli bättre på att ta vara på, avslutar Rafael Bermejo.